Soorten bogen

In de handboogsport zijn er verschillende soorten bogen, elk met zijn eigen kenmerken en doeleinden. Hier zijn de belangrijkste typen bogen die in de handboogsport worden gebruikt:

  1. Recurveboog: Een boog waarvan de uiteinden naar achteren buigen (recurve) wanneer deze niet onder spanning staat. Recurvebogen worden gebruikt in de Olympische boogschietdiscipline en traditioneel boogschieten.
  2. Compoundboog: Een boog met kabels en katrollen die de spanning op de latten verminderen wanneer de boogpees wordt getrokken. Dit maakt het gemakkelijker om de boog op spanning te houden, waardoor schutters langer kunnen richten. Compoundbogen worden veel gebruikt in moderne boogschietwedstrijden en jachtboogschieten.
  3. Longbow: Een langere, traditionele boog met rechte latten en geen toegevoegde katrollen of kabels. Longbows zijn de oudste vorm van boogschieten en worden nog steeds gebruikt in traditioneel boogschieten.
  4. Barebow: Een recurveboog of longbow zonder extra hulpmiddelen, zoals vizieren of stabilisatoren. Schutters vertrouwen op hun vaardigheid en richten zonder deze moderne hulpmiddelen.
  5. Instinctieve boog: Een boog zonder vizier, stabilisatoren of enige andere hulpmiddelen. Schutters gebruiken hun intuïtie om te richten en vertrouwen op veel oefening en ervaring om nauwkeurig te zijn.
  6. Jachtboog: Meestal een compoundboog die specifiek is ontworpen voor de jacht. Deze bogen zijn vaak compacter en draagbaar.
  7. Traditionele boog: Een overkoepelende term die wordt gebruikt voor elk type boog dat niet is uitgerust met moderne hulpmiddelen. Dit omvat longbows, recurvebogen en alle andere historische boogtypen.
  8. Kruisboog: Hoewel technisch gezien geen handboog, wordt de kruisboog ook gebruikt in sommige boogsporten. Het is een boog die horizontaal wordt vastgehouden en wordt afgeschoten met behulp van een trekkermechanisme. *Het schieten met een kruisboog is op onze vereniging niet toegestaan.

Elk type boog heeft zijn eigen unieke uitdagingen en vereist verschillende vaardigheden om mee te schieten. De keuze voor een specifiek type boog hangt af van de voorkeuren van de schutter, het doel van het schieten (wedstrijden, jacht, recreatie, etc.) en de boogschietdiscipline waarin ze geïnteresseerd zijn.

Recurveboog

Recurveboog

Een recurveboog is een type boog dat wordt gebruikt in de boogsport, zoals boogschieten en traditioneel boogschieten. Het belangrijkste kenmerk van een recurveboog is de booglatten die aan het uiteinde naar achteren buigen, in tegenstelling tot een rechte boog waarvan de latten volledig recht zijn. Deze kromming zorgt voor extra kracht en energieopslag in de boog, waardoor de pijl met een hogere snelheid kan worden afgeschoten.

Het ontwerp van een recurveboog dateert terug naar oude beschavingen en heeft in de loop der tijd enkele technologische verbeteringen ondergaan. Moderne recurvebogen zijn vaak gemaakt van materialen zoals hout, fiberglas, koolstofvezel of een combinatie van deze materialen. Het handvat van de boog, is meestal recht, terwijl de uiteinden van de latten naar achteren buigen om de recurvevorm te vormen.

Recurvebogen worden vaak gebruikt in de Olympische boogschietdiscipline, waarbij schutters doorgaans een vizier en stabilisatoren gebruiken om hun nauwkeurigheid te vergroten. Daarnaast worden recurvebogen gebruikt in traditioneel boogschieten, waarbij de nadruk meer ligt op het behoud van traditionele boogschiettechnieken en -stijlen zonder gebruik te maken van moderne hulpmiddelen.

Het schieten met een recurveboog vereist techniek, oefening en concentratie, en het is een populaire sport en recreatieve activiteit over de hele wereld.

*Bij onze vereniging is het mogelijk om te (leren) schieten met een recurveboog en ook om deze te huren.

Zomer sluiting 2023

Zomer Sluiting 2023

Zoals ieder jaar hanteren wij ook dit jaar weer een zomer sluiting. Dat betekent niet dat de vereniging helemaal dicht is tijdens de zomervakantie, maar enkel open is om de dinsdag avonden van 19:00 tot ongeveer 22:00 uur (sluitingstijd net hoe het uitkomt).

De zomer sluiting valt dit jaar op 1 tot en met 28 augustus 2023

Op andere dagen en/of tijden mag er wel geschoten worden, maar enkel buiten. Het pand is enkel op dinsdag open.

Namens het bestuur; iedereen een hele fijne vakantie gewenst.

 

Koningsschieten 2023

Koningsschieten 2023

Vandaag is het koningsschieten geweest. Nick Timmermans is nog altijd onze keizer. Dit jaar is de koning René van Bavel, Roland van Berkel is prins, Haroet Markosian heeft de 3e prijs, Anne Marie van der Staak is prinses, Adri van Loon is heeft de 7e prijs. Dit jaar hadden we een nieuwe discipline namelijk voor de hout schutters. Cor Timmermans is nu prins hout.

Nederlands Kampioenschap Indoor Aspiranten 2023

Prijzen NHB

Op zondag 12 maart wordt het Nederlands Kampioenschap Indoor Aspiranten gehouden bij ons in Drunen. Voor dit kampioenschap geldt een open inschrijving. Dat houdt in dat alle bondsleden die zijn geboren in het jaar 2010 of later zich in kunnen schrijven. Er wordt om de medailles gestreden in de leeftijdscategorieën onder 12 en onder 14.

Het kampioenschap wordt gehouden over 1 x 30 pijlen op een 60 cm blazoen zonder pauze en met maximaal vier schutters per baan.
Voor de categorie Recurve Jongens Onder 14 jaar begint de wedstrijd om 13.30 uur.
Voor alle andere categorieën, start de wedstrijd om 9.30 uur.

De organisatie behoudt zich het recht voor om een aanpassing aan te brengen in het tijdschema, indien het aantal inschrijvingen daar aanleiding toe geeft.
*Het evenement is verplaatst naar De Heerlijkheid