Soorten bogen

In de handboogsport zijn er verschillende soorten bogen, elk met zijn eigen kenmerken en doeleinden. Hier zijn de belangrijkste typen bogen die in de handboogsport worden gebruikt:

  1. Recurveboog: Een boog waarvan de uiteinden naar achteren buigen (recurve) wanneer deze niet onder spanning staat. Recurvebogen worden gebruikt in de Olympische boogschietdiscipline en traditioneel boogschieten.
  2. Compoundboog: Een boog met kabels en katrollen die de spanning op de latten verminderen wanneer de boogpees wordt getrokken. Dit maakt het gemakkelijker om de boog op spanning te houden, waardoor schutters langer kunnen richten. Compoundbogen worden veel gebruikt in moderne boogschietwedstrijden en jachtboogschieten.
  3. Longbow: Een langere, traditionele boog met rechte latten en geen toegevoegde katrollen of kabels. Longbows zijn de oudste vorm van boogschieten en worden nog steeds gebruikt in traditioneel boogschieten.
  4. Barebow: Een recurveboog of longbow zonder extra hulpmiddelen, zoals vizieren of stabilisatoren. Schutters vertrouwen op hun vaardigheid en richten zonder deze moderne hulpmiddelen.
  5. Instinctieve boog: Een boog zonder vizier, stabilisatoren of enige andere hulpmiddelen. Schutters gebruiken hun intuïtie om te richten en vertrouwen op veel oefening en ervaring om nauwkeurig te zijn.
  6. Jachtboog: Meestal een compoundboog die specifiek is ontworpen voor de jacht. Deze bogen zijn vaak compacter en draagbaar.
  7. Traditionele boog: Een overkoepelende term die wordt gebruikt voor elk type boog dat niet is uitgerust met moderne hulpmiddelen. Dit omvat longbows, recurvebogen en alle andere historische boogtypen.
  8. Kruisboog: Hoewel technisch gezien geen handboog, wordt de kruisboog ook gebruikt in sommige boogsporten. Het is een boog die horizontaal wordt vastgehouden en wordt afgeschoten met behulp van een trekkermechanisme. *Het schieten met een kruisboog is op onze vereniging niet toegestaan.

Elk type boog heeft zijn eigen unieke uitdagingen en vereist verschillende vaardigheden om mee te schieten. De keuze voor een specifiek type boog hangt af van de voorkeuren van de schutter, het doel van het schieten (wedstrijden, jacht, recreatie, etc.) en de boogschietdiscipline waarin ze geïnteresseerd zijn.

Recurveboog

Recurveboog

Een recurveboog is een type boog dat wordt gebruikt in de boogsport, zoals boogschieten en traditioneel boogschieten. Het belangrijkste kenmerk van een recurveboog is de booglatten die aan het uiteinde naar achteren buigen, in tegenstelling tot een rechte boog waarvan de latten volledig recht zijn. Deze kromming zorgt voor extra kracht en energieopslag in de boog, waardoor de pijl met een hogere snelheid kan worden afgeschoten.

Het ontwerp van een recurveboog dateert terug naar oude beschavingen en heeft in de loop der tijd enkele technologische verbeteringen ondergaan. Moderne recurvebogen zijn vaak gemaakt van materialen zoals hout, fiberglas, koolstofvezel of een combinatie van deze materialen. Het handvat van de boog, is meestal recht, terwijl de uiteinden van de latten naar achteren buigen om de recurvevorm te vormen.

Recurvebogen worden vaak gebruikt in de Olympische boogschietdiscipline, waarbij schutters doorgaans een vizier en stabilisatoren gebruiken om hun nauwkeurigheid te vergroten. Daarnaast worden recurvebogen gebruikt in traditioneel boogschieten, waarbij de nadruk meer ligt op het behoud van traditionele boogschiettechnieken en -stijlen zonder gebruik te maken van moderne hulpmiddelen.

Het schieten met een recurveboog vereist techniek, oefening en concentratie, en het is een populaire sport en recreatieve activiteit over de hele wereld.

*Bij onze vereniging is het mogelijk om te (leren) schieten met een recurveboog en ook om deze te huren.

Bondspassen digitaal

Vanaf 2019 stappen we van de fysieke kunststof ledenpas naar een digitale ledenpas in pdf-formaat. Dit doen we met name vanwege het aspect duurzaamheid en om geld vrij te maken om te besteden in de sport in plaats van het maken en verzenden van passen. Met de digitalisering kunnen we een aanzienlijk bedrag direct inzetten ter ontwikkeling van de sport, denk hierbij aan een hernieuwd competitie scoreprogramma voor de bondscompetities 25m1pijl en verenigingsondersteuning. Bovendien zijn de passen actueler en vollediger.

Eind januari ontvangen alle leden, waarvan het correcte e-mailadres in de ledenadministratie staat geregistreerd, een nieuwe digitale ledenpas per e-mail met een geldigheidsduur t/m 31 december 2019. Is er van een verenigingslid (nog) geen e-mail bekend of heeft men de pas 2019 niet ontvangen? Dan kan deze worden opgevraagd bij de secretaris.

Spelregels

Een aantal spelregels

Je wacht tot iedereen klaar is om met schieten te beginnen en gaat met andere schutters tegelijk op de schietlijn staan.

Als je eerder klaar bent loop je van de schietlijn weg zonder andere schutters te storen.

De wachtende schutters maken geen lawaai en storen ook andere schutters niet in hun concentratie.

Als iedereen geschoten heeft ga je gezamenlijk de pijlen halen.

Als je aan de lijn staat en een pijl vast van je boog dan mag je hem nog schieten en tellen als een deel van de pijl tussen de schietlijn en de 3 meter ervoor ligt.

Bij veldschieten mag je schieten en tellen als je de pijl kunt aanraken terwijl je achter de schietlijn blijft staan.

Bij een schot op het randje van een van de ringen op het blazoen, telt altijd het hoogste aantal punten.

Als een pijl in de 9 zit, maar ook het randje van de 10 raakt, dan telt hij als een 10. Dit geldt voor alle soorten wedstrijden!

Je mag de pijlen en blazoenen pas aanraken als de scores zijn genoteerd en gecontroleerd.

Als je een pijl bovenop of in een andere pijl schiet (een zogenaamde Robin Hood) dan telt voor de 2e pijl de score van de 1e pijl die al in het blazoen stak.

Als je aan de lijn staat en je pijl valt binnen de 3m lijn mag je hem oprapen en schieten.

Als je pijl een andere pijl in het blazoen raakt en hij valt op de grond en er is aantoonbare schade op de pijl in het blazoen. Dan telt die score voor je pijl ook.

Een pijl op een ander doel telt niet!

Je komt niet zonder toestemming aan de boog of pijlen van iemand anders!

Wedstrijden en competitie

Binnen de handboogsport zijn er verschillende disciplines

* 25 meter met 1 pijl
* Indoor
* Outdoor
* Veld

25 meter met 1 pijl

Er wordt geschoten over 25 meter op een blazoen met een doorsnede van 60 cm. Per beurt wordt 1 pijl geschoten. Als alle schutters hun pijl hebben geschoten wordt de pijl opgehaald. Elke sporter krijgt 5 proefpijlen om het vizier mee af te stellen, deze tellen niet mee voor de score. Er volgt dan een wedstrijd over 25 pijlen of soms 2x 25 pijlen. Er is een bondscompetitie die loopt van september tot en met maart die ook per regio is georganiseerd. Van de regio’s gaan dan de beste schutters naar het Rayonkampioenschap (april/mei) en de top daarvan strijdt uiteindelijk om de titel van Nederlands Kampioen in juni. Deze discipline is voor zowel recurve als compound schutters. Deze discipline is een zuiver nationale aangelegenheid, er is dus alleen een internationale wedstrijd in de vorm van de Nederland-België interland.

Indoor

De andere disciplines waar binnen geschoten wordt heet indoor. Deze discipline wordt internationaal door de FITA erkend. Er wordt geschoten vanaf de schietlijn naar een doel op 18 meter met een blazoen van 40 cm. De schutters schieten 3 pijlen per beurt en hebben daar 2 minuten de tijd voor. Schiet je 1 pijl buiten de tijd, dan vervalt de hoogst genoteerde pijl. Een wedstrijd gaat over 30 of 2x 30 pijlen, maar om te beginnen hebben de schutters 2 series van 3 proefpijlen om hun vizier in te stellen en die niet mee tellen. Deze discipline is toegankelijk voor recurve en compound schutters. De bondscompetitie vindt van september tot en met december plaats en ook hier wordt via de Rayonkampioenschappen weer beslist wie er uiteindelijk aan de Nederlandse Kampioenschappen mag deelnemen. Omdat deze discipline door FITA is erkend, vinden er ook Europese en Wereldkampioenschappen plaats en zijn er ook Europese en Wereldrecords.

Outdoor

De tegenhanger van indoor is natuurlijk de outdoor, ook wel ‘doel’ genoemd. Voor de meeste doelschutters bestaat een sportief jaar uit indoor in de winter en out door in de zomer. Een wedstrijd kent verschillende afstanden: de dames, junioren en veteranen schieten op 70, 60, 50 en 30 meter; de heren moeten 90, 70, 50 en 30 meter overbruggen. Alle schutters schieten 36 pijlen per afstand. Op de 2 grootste afstanden is de maat van het blazoen 122 cm, op de 2 kortste afstanden heeft het blazoen een doorsnede van 80 cm. Net als bij indoor worden de pijlen geschoten in series van 3 pijlen binnen 2 minuten, op de 2 langste afstanden kan dat ook 6 pijlen in 4 minuten zijn. Overschrijdt een schutter de tijd dan vervalt de hoogst genoteerde pijl. Bij de lange afstanden worden de pijlen om de 6 pijlen gehaald en de score opgeschreven, bij de korte afstanden wordt er na 3 pijlen naar het doel gelopen. Outdoor kent Europese en Wereldkampioenschappen en wordt beoefend door recurve en compound schutters. Bovenal is het de discipline van de Olympische Spelen, waar echter alleen de recurve schutters aan mee mogen doen. Op de Olympische Spelen wordt op 70 meter geschoten. Opmerking: Bij de Paralympische Spelen zijn zowel de recurve als compound boog toegestaan.

Veld

De boogschutters lopen in groepjes van maximaal 4 personen door bos en veld en volgt een parcours van 24 doelen die ook nog afwisselend staan opgesteld. De moeilijkheidsgraad per doel wisselt door omhoog- en omlaag schieten of het gebruik van zon en schaduw. De afstanden variëren van 5-60 meter en er zijn blazoenen in de afmetingen van 20, 40, 60 en 80 cm, afhankelijk van de te schieten afstand. De schietpost vanwaar er wordt geschoten, is duidelijk aangegeven en de afstand tot het doel staat voor de helft van de wedstrijd aangegeven. De andere helft is onbekend en daar zullen de schutters zelf de afstand moeten schatten. De velddiscipline wordt beoefend door recurve en compound, maar kent daarnaast ook de discipline bare bow, een recurve boog zonder vizier en stabilisatie. Deze discipline kent Nederlandse, Europese en Wereldkampioenschappen. Daarnaast is Veldschieten vertegenwoordigd op de tegenhanger van de Olympische Spelen, de Wereldspelen.

3D

Dit is een simulatie van jacht. Echt jagen met de boog is in Nederland verboden, maar een leuke vervanging is het 3d schieten. Hier loopt de boogschutter een parcours waar kunststof dieren zijn opgesteld op afstanden tussen de 5 en 55 meter. Elke vorm van boog is hier toegestaan. Wel worden schutters in klassen ingedeeld naar de gebruikte boog.